Jag har börjat röka

Vårens investering inför sommarens grillning blev en rök. Egentligen var planen att bygga en enkel rök och börja lite försiktigt och prova sig fram. Nu ville det sig inte bättre än, att vi åkte till en butik här i utkanten av Helsingborg, som rekommenderats oss – BBQMonster. Tanken var kanske att hitta någon rub, eller sås och bara kolla lite. Så blev det nu inte. Bosse i butiken visade olika möjligheter att röka och rekommenderade en pellet smoker av märket Traeger. Här fanns nu modeller i olika, storlekar, prisklasser och med olika finesser. Vi lämnade butiken den gången, men jag släppte inte tanken och spenderade lite tid på nätet. Som vanligt var det nog bara ett sätt att övertyga mig själv om förträffligheten med vad jag redan bestämt mig för att köpa. Så i förrgår slog jag till och köpte en Traeger av modellen Timberline 850 D2. 

Samma kväll satte jag ihop röken och brände ur den enligt instruktionen. Mer blev det inte så pga att det blev sent. Igår på Valborg hade vi gäster på middag och det var inte riktigt läge att göra detta tillfälle till något fullskaleförsök, så röken fick vila igår. 

Idag var det så dags. Redan bestämt att det skulle grillas en kyckling enligt ett förprogrammerat recept. Sedan testade jag också att snabbrimma några kycklingbröst som sedan röktes. I båda fallen blev resultatet fantastiskt bra och jag känner mig nöjd med investeringen. 

Här står röken till vänster om vår gamla gasolgrill, som fortsatt ska förse oss med grillat i sommar. 

Här ligger kycklingen på gallret för att grillas. Här blir det mer typ vedgrillning vid hög temperatur och ingen egentlig rökning.

Gillen är lite Hi-Tech och kycklingen körs efter ett förprogrammerat recept som laddas i grillen.

Den hela kycklingen så inte så märkvärdig ut, men var utan tvekan riktigt god. Något liknande hade säkert kunnat göras i ugnen, men smaken av vedeldning kunde anas och lade till en dimension i smakbilden

De rimmade och rökta kycklingbrösten blev en riktig höjdare. Efter 5 timmars lätt simning röktes de på relativt låg temperatur i ett par timmar. Träslaget var äpple och gav en mild god röksmak. Rimningn gav en lagom sälta i hela bröstet. Detta gav blodad tand.